Velsenaren ontwikkelen zich naar vermogen, doen actief mee in de samenleving en ontplooien zich optimaal.

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Subdoelstelling 2.1.2:

Velsen biedt toegankelijke ondersteuning bij vragen over gezondheid, opgroeien, wonen en leven.

Wat hebben we gedaan?

Verdere ontwikkeling sociaal wijkteam: focus op preventie
In 2020 versterkten we het preventiegericht werken van het sociaal wijkteam. Naast de hulp en ondersteuning van inwoners was er aandacht voor het vergroten van de zichtbaarheid en bekendheid van het sociaal wijkteam en het versterken van de samenwerking met partners, zoals de ggz, huisartsen en praktijkondersteuners. In 2020 waren de sociaal wijkteamleden vaker te zien in de wijken.

Buurtgezinnen - van gezinnen voor gezinnen
Stichting Buurtgezinnen zoekt voor gezinnen die overbelast raken (vraaggezinnen) een steungezin in de buurt. Dit steungezin ontlast de ouders en biedt extra aandacht en liefde aan de kinderen. Hierdoor komen de eigen ouders weer even op adem en hebben de kinderen een leuke tijd bij het steungezin. Door de coronamaatregelen werd het netwerk van sommige gezinnen kleiner, grootouders vielen bijvoorbeeld in een risicogroep. Hierdoor werd een extra beroep gedaan op steungezinnen. Normaal verzorgt de coördinator van Buurtgezinnen ongeveer 20 nieuwe koppelingen, dit jaar waren dat er 30.

Skaeve Huse: een passende woonvorm
In 2017 startte de gemeente een samenwerking met de lokale woningbouwcorporaties voor het project Skaeve Huse. Het gaat om een passende woonvorm voor mensen die structureel overlast veroorzaken. De bewoners krijgen intensieve begeleiding en zorg. Ze kunnen op deze manier in een rustige omgeving hun gedrag en levensstijl verbeteren, zodat terugkeer naar een reguliere woning mogelijk wordt. Eind 2020 zijn drie woningen aan de Broekeroog opgeleverd en hebben de eerste bewoners hun intrek gedaan.

De omwonenden, Politie Kennemerland, Veiligheidsregio Kennemerland, Velison, RIBW K/AM (begeleidingsorganisatie voor mensen met een psychische kwetsbaarheid) en de gemeente startten een buurtbeheergroep. Daarnaast is er een meldpunt dat 24/7 bereikbaar voor vragen of klachten.

Pilot Z-route Statushouders
De Z-route is één van de leerroutes in het nieuwe inburgeringsstelsel. Hierin worden de meest kwetsbare statushouders intensief ondersteund en begeleid naar zelfstandigheid in de samenleving. De pilot is gefinancierd door het Rijk. In 2020 is de pilot gestart. De eerste resultaten laten een positief beeld zien; bijna alle deelnemers doen goed mee en maken stappen op het gebied van taal en participatie.

Right to Challenge
Het ‘Right to Challenge’ is hetzelfde als het uitdaagrecht. Het maakt deel uit van de ‘Wet versterking participatie op decentraal niveau’. De gemeente heeft hierbij de ruimte om zelf een besluit te nemen of het uitdaagrecht een plek te geven in de participatieverordening. En zo ja, welke vorm en inhoud dat dan krijgt. In onze gemeente is hier nog niet over gesproken in 2020. Het streven is een nieuwe inspraak- en participatieverordening in 2021 vast te stellen waarin we Right to Challenge concreet benoemen.

Bevorderen wijkparticipatie
Inwoners kunnen ideeën om de buurt mooier, leuker en beter te maken zelf uitvoeren. De gemeente helpt hierbij door geld toe te kennen, advies te geven over een bewonersinitiatief en/of mee te doen met een goed idee van inwoners. In 2020 dienden inwoners 30 ideeën in bij de gemeente. 28 ideeën kwamen in beeld door contacten die medewerkers van het Fysiek Domein en de Buitendienst met inwoners hadden; 2 ideeën zijn aangemeld via SamenspelVelsen.nl

Het afgelopen jaar heeft de gemeente 24 bewonersinitiatieven toegekend met een (financiële) bijdrage en/of advies. De overige initiatieven werden afgebroken vanwege wet- en regelgeving, de coronamaatregelen, omgevingsplannen van de gemeente of omdat inwoners niet meer reageerden. In  2020 is vooral gewerkt aan fysieke initiatieven in de openbare ruimte zoals het samen beplanten en onderhouden van moestuintjes en plantenbakken. Er zijn zes sociale activiteiten aangevraagd, zoals het organiseren van opvoedavonden en een buurtborrel. Vier van deze activiteiten konden niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Flexibele woonschil voor economisch daklozen en kwetsbare jongeren
In 2020 startte de pilot Flexibele woonschil voor economisch daklozen en kwetsbare jongeren. Woningbedrijf Velsen stelde vier woningen beschikbaar verspreid over Oud-IJmuiden en Duinwijk. Velison Wonen stelde vier kamers beschikbaar in het pand aan de Torricellistraat. Deze woningen bieden verlichting aan de krappe, reguliere woningmarkt en geven kansen aan spoedzoekers om snel een (tijdelijke) woonruimte te betrekken. Van hieruit worden de bewoners begeleid om binnen twee jaar reguliere woonruimte te vinden.

Reguliere activiteiten

Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
De gemeente is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. Inwoners met vragen over opgroeien en opvoeding kunnen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG geeft informatie en advies, biedt begeleiding en verwijst indien nodig naar specialistische jeugdhulp. Wat bij jeugdhulp voorop staat, is wat ouders en jeugdigen zelf kunnen, samen met hun netwerk.

De jongerencoaches van het CJG ondersteunen kwetsbare jongvolwassenen (18-23 jaar) met meervoudige problematiek en geringe zelfredzaamheid. De jongerencoaches richten zich daarbij in eerste instantie op het oplossen van de praktische problemen op het gebied van inkomen, zorgverzekering, huisvesting en dagbesteding. Daarnaast vindt begeleiding plaats naar de aanbieders van specialistische zorg.

Steeds meer samenwerken aan preventie
De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) zet zich in op het gebied van publieke gezondheid en het voorkomen en verminderen van gezondheidsrisico’s. In 2020 werkten we samen met de GGD en de andere gemeenten in de Veiligheidsregio Kennemerland aan een regionale gezondheidsnota. In deze nota staan vijf gezondheidsvraagstukken centraal. De nota vormt de basis voor de ontwikkeling van lokale plannen. De nota wordt in 2021 vastgesteld.
De gemeente zette ook in op het afstemmen met huisartsen en de reguliere eerste- en tweedelijns gezondheidszorg voor het uitvoeren van activiteiten

Rijks Vaccinatie Programma (RVP)
Sinds 2019 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). De jeugd gezondheidszorg voert het RVP uit voor 0- tot 4-jarigen en de GGD voor de 4 tot 18 jarigen.

Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Jeugdgezondheidszorg Kennemerland (JGZ) biedt laagdrempelige preventieve zorg aan kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders. Het doel is de ontwikkeling van kinderen te verbeteren door aandacht voor medische, pedagogische én sociale aspecten van het kind, het gezin en de omgeving. Bij elk bezoek aan het consultatiebureau kijkt de JGZ samen met ouders naar deze punten.

Mee & de Wering
MEE & de Wering biedt cliëntondersteuning en maakt onderdeel uit van de sociaal wijkteams.
In 2019 plaatste het college van B&W van Velsen MEE & de Wering onder verscherpte sturing en toezicht. Omdat MEE & de Wering haar bedrijfsvoering verbeterende is in 2020 besloten het verscherpte sturing en toezicht te beëindigen. We blijven de financiële ontwikkelingen van MEE & de Wering volgen.

Deze pagina is gebouwd op 07/27/2021 13:29:44 met de export van 07/20/2021 15:18:22