Subdoelstelling 2.1.1:
Velsenaren zijn actief betrokken bij hun woonomgeving en zorgen voor zichzelf en elkaar.
Wat hebben we gedaan?
Gezond in de stad: GIDS - Meer vitale inwoners in Velsen-Noord
Het doel van het programma Gezond in de Stad is dat inwoners en organisaties zelf plannen indienen en uitvoeren. Een belangrijk uitgangspunt is hierbij ontmoeting. Vanwege de coronamaatregelen hebben de inwoners en organisaties met veerkracht en creativiteit alternatieven bedacht voor de geplande activiteiten. Een voorbeeld van een activiteit is het wandel- en zwerfvuil project Trandelen. De ‘trandelaars’ wandelden iedere week volgens de coronarichtlijnen door Velsen-Noord en ruimden zwerfvuil op.
Huishoudelijke hulp voor mantelzorgers
In 2020 stelden we de nieuwe regeling Huishoudelijke hulp voor mantelzorgers (HHM) vast. Het doel is (dreigend) overbelaste mantelzorgers te ondersteunen. Mantelzorgers kunnen eenmalig en voor maximaal zes maanden huishoudelijke hulp ontvangen (één keer per twee weken drie uur).
Voor mantelzorgers die van de oude regeling gebruik maakten gold een overgangsregeling. Centrum Mantelzorg Socius ondersteunde de mantelzorgers in deze overgangsperiode.
Reguliere activiteiten
Meer ruimte voor inwoners in beleidsvorming: Participatieraad
Na een proefperiode van twee jaar evalueerde een onafhankelijk bureau de nieuwe werkwijze voor participatie in het sociaal domein. Het doel van de nieuwe werkwijze is dat de Participatieraad de gemeente en inwoners helpt om vroeg in het beleidsproces in gesprek te gaan met elkaar.
Uit de evaluatie blijkt dat we goed op weg zijn met de nieuwe werkwijze, de aandachtspunten nemen we mee bij het verder ontwikkelen van de werkwijze.
In 2020 was de Participatieraad betrokken bij de vorming van het nieuwe brede beleid op inwonersparticipatie in Velsen. Dit beleidsvormingsproces loopt door in 2021.
Velsen ondersteunt haar vrijwilligers
De gemeente stimuleert en ondersteunt haar vrijwilligers in Velsen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, zoals het Servicecentrum Vrijwilligerswerk Velsen. De gemeente vindt het belangrijk om vrijwilligers beter te ondersteunen in hun werkzaamheden. Het Servicecentrum is bezig met een nieuw online platform, waarbij de dienstverlening aan (toekomstige) vrijwilligers toegankelijker en laagdrempelig wordt in gebruik. Het motto hierbij is: Digitaal waar het kan en persoonlijk waar het moet. In 2021 worden meerdere vormen van vrijwilligerswerk zoals burenhulp ondergebracht op het nieuwe platform.
Activiteiten voor een dementievriendelijke gemeente
Gemeente Velsen zet zich actief in om mensen met dementie zo lang mogelijk thuis te laten wonen en als volwaardige burgers aan de samenleving te laten deelnemen. Velsen neemt deel aan de Dementieketen Midden-Kennemerland. De Dementieketen inventariseerde samen met haar partners aandachtspunten om de zorg voor mensen met dementie te verbeteren.
Afgelopen jaar vergrootten we de kennis over dementie bij de medewerkers van gemeente Velsen die veel klantcontact hebben. Ook leerden zij vaardigheden in de omgang met mensen met dementie.
Mantelzorgers: ondersteunen en waarderen
Samen met Centrum Mantelzorg Socius spant de gemeente zich in om mantelzorgers te ondersteunen door het geven van informatie en advies. Daarnaast bieden we gerichte acties om overbelasting te voorkomen. Ook ontvangen mantelzorgers jaarlijks een waardering in de vorm van een VVV-bon en organiseert de gemeente jaarlijks een activiteit voor de Dag van de Mantelzorg.