Subdoelstelling 2.2.1:
Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.
Wat hebben we gedaan?
Armoedevisie
In 2020 stelde de gemeente samen met diverse inwoners en organisaties de Armoedevisie op. Hierin staat de (preventieve) aanpak van armoede en schulden centraal. We brengen diverse doelgroepen beter in beeld en geven hen de juiste ondersteuning. We verwachten met de nieuwe aanpak een maatschappelijk effect op de lange termijn. Door het investeren in preventie en vroegsignalering willen we nieuwe armoede voorkomen en mensen die al in armoede leven sneller helpen zodat erger voorkomen wordt.
New Future Velsen 2020
In 2020 startten we met de proef New Future voor tien jongeren. Met deze nieuwe schuldenaanpak koopt de gemeente de schulden van jongeren af en maakt zij afspraken met hen over begeleiding en afbetaling. Hiermee zetten we in op het structureel verbeteren van de financiële zelfredzaamheid van jongeren. In 2021 evalueren we de pilot en beoordelen we of we deze verlengen.
Reguliere activiteiten
Verstrekken van uitkeringen en bijzondere bijstand
Inwoners die weinig tot geen inkomen hebben kunnen een uitkering of bijzondere bijstand krijgen.
De uitgaven voor bijzondere bijstand bleven in 2020 stabiel. De kosten voor bijzondere bijstand voor bewindvoering zijn net als afgelopen jaren gestegen. Eind 2020 sloot de gemeente samen met bewindvoerders het convenant 'Samen op maat' om de samenwerking te verbeteren, de instroom te beperken en de uitstroom te bevorderen.
Doordat inwoners door de coronamaatregelen minder activiteiten konden ondernemen, nam het gebruik van minimaregelingen licht af.
Zorgverzekering
Voor inwoners met een minimum inkomen biedt de gemeente een premiebijdrage op de aanvullende zorgverzekering van Univé Gemeentepakket.
Schuldhulpverlening: brede, gevarieerde aanpak
In 2020 is extra aandacht besteed aan preventie, vroegsignalering en voorlichting van schuldhulpverlening. Door de coronamaatregelen moesten we sommige programma's aanpassen. Zo werd de financiële educatie op scholen online georganiseerd. De vroegsignalering en het tijdig helpen van mensen met betaalachterstanden in vaste lasten door het sociaal wijkteam, ging vaker telefonisch of via beeldbellen. Wat betreft schuldpreventie zet Velsen de samenwerking met partners voort, zoals 155-help een bedrijf, Startpunt Geldzaken en Schuldhulpmaatje. Voor inwoners die te maken hebben met problematische schulden bestaat de reguliere schuldhulpverlening. Dit doet Velsen samen met Socius Maatschappelijk Dienstverleners en PLANgroep.
Kinderen in armoede
In 2020 startte de pilot “Doen wat nodig is voor kinderen in armoede”. De sociaal wijkteams beheren een budget waarmee zij slagvaardig en snel urgente aankopen kunnen doen voor kinderen in armoede.
Gevolgen corona: Tozo-regeling voor ondernemers
Het Rijk legde de gemeente een extra taak op, namelijk het beoordelen van aanvragen voor levensonderhoud van ondernemers (Tozo). We voerden deze taak met de bestaande bezetting uit, zodat daar beperkte extra kosten aan verbonden waren.
De corona maatregelen leidde in 2020 niet tot hogere kosten op het gebied van armoede en schulden. De verwachting is dat de gevolgen vooral op langere termijn zichtbaar worden.